Csókakői Civilegyetem

CSÓKAKŐI CIVILEGYETEM ELKÉPZELÉSE

(tervezet)

 

A civilegyetemek neve: Csókakői Civilegyetem,

 

Résztvevők: Csókakőről és a kistérségből helyi állampolgárok, utcaközösségek.

 

Időtartama: 50 óra

 

Célja: a helyi civil társadalom tagjainak felkészítése a 2020-ig szóló program megvalósítására. Ennek érdekében új tudások, s új módszerek megismertetése.

 

Foglalkozások: kéthetente egy nap (szombat), két előadással (egy délelőtt, egy délután).

A Csókakői Civilegyetem vezetője: Végh Konrád

 

Aki az 50 órát elvégzi, Diplomás Polgár civilegyetemi diplomát kap.

 

A civilegyetem tantárgy-csoportjai:

 

I.ÚJ TUDÁSOK:

az Új Valóság (globális-lokális valóság, különös tekintettel a kisvárosok-nagyközségek valóságára), a gazdaság az ezredforduló után (különös tekintettel a helyi gazdaságra), a társadalom gyors változásai (különös tekintettel egy-egy település lokális társadalmára), a tudásalapú információs kor és az intelligens települések (külön tekintettel Abára, Csókakőre, Sárosdra és a sárvízi kistérségre), új értékek, új metatudások, új paradigmák (fenntartható fejlődés, tudásalapú fejlődés, innováció-központúság, stb.), az egyén helye és esélyei az ezredforduló után (új emberkép, személyiség-modellek, anyagi jólét és spiritualitás, különös tekintettel a tudat központi szerepére, stb.), képviseleti és részvételi demokrácia (különös tekintettel az e-demokráciára is),  hagyományos és új életmódok, életvezetések (milyen családi házban éljünk, milyen munkát végezzünk, mit termeljünk, mit tegyünk a közösségért); stb.

 

II. ÚJ MÓDSZEREK:

Hogyan fogjunk össze egy utcaközösséget? Hogyan szervezzünk meg és működtessünk egy civil szervezetet? Hogyan nyerjünk meg embereket egy új törekvésnek? Hogyan adjunk információt a helyi polgároknak? Hogyan kommunikáljanak egy település polgárai? Hogyan működjön az e-közigazgatás? Hogyan szerveződjön az intelligens helyi társadalom? Hogyan töltheti be a szerepét a Civil Magisztrátus? Hogyan vezessünk le egy ülést? Hogyan hozzunk döntést és hogyan valósítsuk meg a döntést? Hogyan viseljük el a sikert és kudarcot? Hogyan győzzük le magunkban az önzést és a hiúságot? Hogyan maradjunk időnként háttérben, és mikor irányítsunk? Hogyan adjunk be egy pályázatot, s hogyan valósítsuk meg, ha sikerült nyernünk? Akarjunk-e új jövőt, vagy elég, ha a tegnapi állapotokat továbbmentjük? Stb.

 

 

A felkért eladók:

A felsorolt témakörök legjobb hazai képviselői lesznek. Minden előadást vita követ, s számos olyan program lesz, amely nem előadás, hanem csoportos töprengés, helyzetgyakorlat, döntésminták kipróbálása, gyakorlati jövőtervezés, internetes műsorkészítés, stb.

 

A Csókakői Civilegyetem indulásának időpontja: 2010.11.06.

                                                                                                    Stratégiakutató Intézet

Kiegészítő információk